COĞRAFYA DERSLERİ
E G E C O Ğ R A F Y A
ilkaysüdaş
non scholæ sed vitæ discimus
okul için değil, yaşam için öğreniriz.

AVRUPA KÜLTÜR COĞRAFYASI
Bu dersin amacı, öğrencilere Avrupa ile ilgili objektif bir bakış açısı kazandırmaktır. Ders, “Avrupa” ülkelerinin tek tek, deskriptif olarak tanıtılması şeklindeki bir yaklaşıma sahip değildir. Dünyayı şekillendiren bir kültür ocağı olarak Batı dünyasının, tarihsel ve coğrafi temelleri tartışılacak, Avrupa'nın farklı tanımları üzerinde durulacaktır.
Bir kültürel bölge olarak Avrupa’yı “Avrupa” yapan değerler ve anlayış nelerdir? Avrupa kültürü nasıl ve nerelere yayılmıştır? Bugün ortak bir Avrupa’dan söz edilebilir mi? gibi sorulardan yola çıkarak, Türkiye’nin “Avrupa” haritasındaki yeri de farklı kriterler ışığında tartışılacaktır.
KÜLTÜREL COĞRAFYA - "Giriş" sunumu için tıklayınız
DERSTE YARARLANILACAK KAYNAKLAR
ATLAS COĞRAFYA VE KEŞİF DERGİSİ. Aralık 2004. (Avrupa sayısı) TAM METİN İÇİN TIKLAYINIZ
DAVIES, N. 2011. Avrupa Tarihi. İmge Kitabevi. Ankara
DELANTY, G. 2004. Avrupa'nın İcadı. Adres Yayınları. Ankara
GUERRINA, R. 2002. Europe: History, Ideas, Ideologies. Arnold. London
İNALCIK, H. 2011. Rönesans Avrupası : Türkiye’nin Batı Medeniyetiyle Özdeşleşme Süreci. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. İstanbul.
LEVINE, R. 2013. Zamanın Coğrafyası: Kültürlerin Zaman Algısı Üzerine. Maya Kitap. İstanbul (3. Bölüm: Saat Zamanının Kısa Tarihi)
MURPHY, A. B., T.G., JORDAN-BYCHKOV, B., BYCKOVA-JORDAN. 2009. The European Culture Area: A Systematic Geography. Rowman & Littlefield Publisher. London
ÖZLÜK, E. 2009. Avrupa Kimliğinin Oluşumunda Mental, Suni ve Doğal Sınırların Fonksiyonları International Davraz Congress onSocial and Economic Issues Shaping the World’s Future, Süleyman Demirel Üniversitesi, 24–27 Eylül 2009.
PAASSI, A. 2001. “Europe as social process and discourse” European Urban and Regional Studies, 8, 7-28.
SOM, D. 2003. Rönesans'ta Neredeydin? Günizi Yayınları. İstanbul.
SÜDAŞ, İ., M. GÖKTEN. 2012. “Cognitive Maps of Europe: Geographical Knowledge of Turkish Geography Students”. European Journal of Geography, 3(1), 41-56.
SÜDAŞ, İ., M. GÖREGENLİ. 2013. “Europe in Mind: Social Representations of Turkey-Europe Relations in case of Turkish University Students” European Journal of Geography, 4(1), 34-45.
TÜMERTEKİN. E., N. ÖZGÜÇ. 2015. Beşeri Coğrafya: İnsan, Kültür, Mekân. 15. Basım. Çantay Kitabevi. İstanbul (Kültür Coğrafyası Bölümü)
YILMAZ, H, E. ERDOĞAN. 2012. "Bizi Yanlış Tanıyorlar" Avrupalıların Türkiye ve Türkler Hakkındaki Algıları. İstanbul Bilgi Üniversitesi YAyınları. İStanbul
YİĞİT, A. 2000. "Avrupa'nın Sınırları ve Türkiye'nin Avrupa'ya Göre Konumu". Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 10(2): 35-50